in

15 Lời Khuyên Từ Sách Tino Đã Đọc Trong Năm 2017

Trong thời khắc chuyển biến năm mới – ăn mừng cái kết của một năm đầy thử thách trong lịch sử từ trước đến nay, Tino nghĩ về mười hai tháng qua và cảm thấy khá choáng ngợp cũng như biết ơn những tác giả, nhà thơ, và những nhà văn đã giúp Tino vượt qua năm 2017. Mình hy vọng sẽ để lại nhiều điều cho năm 2017 khi kim đồng hồ điểm vào nửa đêm, nhưng Tino sẽ giữ lại những lời khuyên hữu ích nhất mình đã đọc trong năm 2017 bên cạnh để sẵn sàng bước vào năm mới.

Sẽ không có gì bất ngờ khi nói rằng năm 2017 là một năm đầy chật vật, không chỉ với người dân tại Mỹ, mà còn cho tất cả chúng ta trên khắp thế giới. Có những trận súng giết người hàng loạt và những thiên tai tàn phá, những chiếc máy bay rơi chết người, và những sự náo động chính trị. Khi kim chỉ cuối cùng của ngày 31 tháng Mười Hai, không còn nhiều người buồn khi nói lời chia tay cùng cái năm đã đem cho chúng ta Cơn bão Maria, cái chết của Tom Petty, và bộ phim The Emoji Movie, mà sẽ có nhiều bạn đọc cảm ơn những cuốn sách tuyệt vời đã được xuất bản trong năm này để giúp họ hiểu được, tiếp thu được, và vượt qua tất cả mọi thứ – và Tino cũng là một trong số đó.

Dù 12 tháng vừa qua có đem đến điều gì, thì vẫn sẽ luôn có một cuốn sách giúp Tino đối mặt với vấn đề. Bạn cảm thấy bất lực và hỗn loạn sau cuộc tranh cử Tổng thống Mỹ, sẽ có một nhà văn dẫn dắt những cơn giận và bình tĩnh hơn. Khi bạn đối mặt với những câu hỏi khó khăn của mối quan hệ hay đứng trước những mâu thuẫn gia đình, thì có những câu chuyện an ủi và những giọng văn đồng cảm giúp bạn bớt cảm thấy cô đơn. Khi bạn lạc lối vào những trang nhật ký của mình, thì có những con chữ từ những tác giả có kinh nghiệm giúp bạn sắp xếp, nhặt nhạnh và đứng lên. Dù có chuyện gì đi nữa trong cuộc sống năm 2017 vừa qua, thì những câu chuyện luôn có thể được tìm thấy trên kệ sách bạn nhé!

12 Tháng vừa qua có thể rất khó khăn, nhưng nhờ vào sách và những tác giả tài năng của chúng, Tino không hoàn toàn lạc lối. Thực tế mà nói, bởi vì 15 lời khuyên hữu ích này, năm 2017 có thể còn một chút cảm hứng nếu chúng ta nghĩ sâu về chúng:

 

“There is no good answer to how to be a woman; the art may instead lie in how we refuse the question.”

― Rebecca Solnit, The Mother of All Questions

 

“to hate / is an easy lazy thing / but to love / takes strength / everyone has / but not all are willing to practice”

― Rupi Kaur, The Sun and Her Flowers

 

” […] If the problem is fear, the answer is knowledge.”

― Joe Biden, Promise Me, Dad: A Year of Hope, Hardship, and Purpose

 

“There is no cowardice in removing yourself from a wildly unhealthy and unwinnable situation […] you don’t owe anyone anything. You don’t have to be available to everyone. You can stop.”

― Scaachi Koul, One Day We’ll All Be Dead and None of This Will Matter

 

“Art is not a horse race. Literature is not the Olympics. The hell with The Great American Novel. We have all the great novels we need right now—and right now some man or woman is writing a new one we won’t know we needed till we read it.”

― Ursula K. Le Guin, No Time to Spare: Thinking About What Matters

 

“Whether artists address inequalities in the cities or even dare to take the trains towards the land of strip malls, churches, and box stores, their work must reject the kneejerk reaction to reject other voices ― and instead take into account the serious complexities of what makes people who they are.”

― Nato Thompson, What We Do Now

 

“Sometimes, saying what others are afraid or unwilling to say is just being an asshole. We are all free to be assholes, but we are not free to do so without consequence.”

― Roxane Gay, Hunger

 

“‘Everybody doesn’t get everything.’ It sounded depressing to me at the time, a statement of defeat. Now admitting it seems like the obvious and essential work of growing up. Everybody doesn’t get everything: as natural and unavoidable as mortality.”

― Ariel Levy, The Rules Do Not Apply

 

“Writing is the witness to myself about myself. Whatever others say of me or how they interpret me is a simulacrum of their own devising.”

― Amy Tan, Where the Past Begins: A Writer’s Memoir

 

“Sometimes you can do everything right and things will still go wrong. The key is to never stop doing right.”

― Angie Thomas, The Hate U Give

 

“Part of what you have to figure out in this life is, Who would I be if I hadn’t been frightened?”

― Patricia Lockwood, Priestdaddy

 

“That so many of us are so unhappy demonstrates not an individual failure to seek pleasure but a political failure to insist that the ability to pursue happiness — to be stable enough to seek out new experiences, to learn, to evolve, to take a break, to relish the many pleasures that modern life offers — is a fundamental right and a bedrock feminist cause.”

― Jill Filipovic, The H-Spot: The Feminist Pursuit of Happiness

 

“Systemic racism isn’t something you can opt out of; it’s only something you can consciously resist.”

― Samhita Mukhopadhyay, Nasty Women: Feminism, Resistance, and Revolution in Trump’s America

 

“There’s strength in observing one’s miniaturization. That you are insignificant and prone to, and God knows, dumb about a lot. Because doesn’t smallness prime us to eventually take up space? For instance, the momentum gained from reading a great book. After after, sitting, sleeping, living in its consequence. A book that makes you feel, finally, latched on.”

― Durga Chew-Bose, Too Much and Not the Mood: Essays

 

“What needs to be reinforced is the idea that good writing – solid, honest, entertaining, beautiful good writing – is simultaneously the reward, the challenge, and the goal.”

― Tom Bissell, Magic Hours: Essays on Creators and Creation

 

Theo Sadie Trombetta

[elementor-template id="33628"]